Raviurheilu Suomessa

Raviurheilu on hyvin suosittu hevosurheilun muoto Suomessa, ja ravitapahtumia järjestetäänkin paljon ympäri maata. Ne ovat usein suuria festivaaleja, joiden ohessa järjestetään myös muuta viihdettä ja tapahtumia. Raveissa kilpaillaan melko puhtaasti nopeudella, mutta luonnollisesti juoksutekniikalla on myös paljon merkitystä. Raveissa tietysti nimensä mukaisesti hevosten on tarkoitus ravata – muista askellajeista voi seurata suorituksen hylkääminen.

Raveissa käytetään ravihevosia, jotka ovat ravaamiseen jalostettuja hevosrotuja. Näitä ovat mm. lämminveriset hevoset, kuten amerikanravurit, tai kylmäveriset kuten suomenhevoset ja muut pohjoismaiset rodut. Kylmä- ja lämminverisille roduille on omat kilpailunsa, sillä niiden juoksunopeus on erilainen. Myös poneille järjestetään raveja. Raveissa hevosia ohjastetaan ns. kilpakärryistä käsin, jotka on rakennettu mahdollisimman kevyiksi.

Suomessa järjestetään paljon erilaisia ravitapahtumia, joista tunnetuimpia ovat mm. Kuninkuusravit, Finlandia-Ajo, Kymi Grand Prix, Derby, Kriterium, St. Michel ja Suur-Hollolan Ajot. Kuninkuusravit on suomenhevosten merkittävin vuosittainen tapahtuma, ja ne järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla. Finlandia-Ajot ovat puolestaan Vermon radalla vuosittain toukokuussa pidettävä lämminveristen hevosten kansainvälinen ravikilpailu. Myös Kymi Grand Prix on lämminveristen suurkilpailu, joka järjestetään vuosittain Kouvolassa. Vermossa järjestettävä Derby on puolestaan neljän vuoden ikäisten lämminveristen merkittävin kotimainen kilpailu. Kansainvälisistä ravitapahtumista yksi merkittävimpiä on myös Mikkelissä ajettava St. Michel -kutsukilpailu lämminverisille. Tämän hetken suurimpien ravitapahtumien kärkihevosia ovat mm. Good Dynamite (ohjastaja Hannu-Pekka Korpi), Stoneiste Lillian (ohjastaja Esa Holopainen) ja Elvis Duo (Pekka Korpi).

Ravit ovat myös suosittu vedonlyönnin kohde, mutta usein vedonlyöntisivustot laskevat veikatuimpien hevosten kertoimet niin alas, että voittokertoimet jäävät kannattamattoman pieniksi. Mikäli haluat tehdä vedoillasi rahaa, sinun tulee useimmiten yrittää veikata vähemmän suosittujen vaihtoehtojen puolesta. Edellä mainittujen suosikkihevosten kertoimet ovat kuitenkin tietyillä sivustoilla kohdillaan, joten myös ennakkosuosikkien veikkaaminen on näissä kannattavaa. Huippusuosittu Betsafe on vedonlyöntipalvelu, josta sinun on helppo seurata eri hevosten kertoimia ja lyödä vetoa oman suosikkisi puolesta. Betsafe soveltuu erittäin hyvin nimenomaan ravien ja muiden hevosurheilulajien vedonlyöntiin, ja se onkin monen suomalaisen lajia seuraavan suosikkipalvelu.

Suomi on yksi Euroopan viidestä suuresta ravimaasta, ja ravit ovat ylipäänsä eräs suosituimmista suomalaisista urheilulajeista, sillä niitä käy vuosittain seuraamassa lähes miljoona ihmistä. Ravikilpailuja pidetään vuosittain noin viisi ja puoli sataa, ja ravivalmentajia Suomessa on jopa 150. Raveissa yhdistyy kiehtovalla tavalla monta asiaa: hevoset, vauhti ja ennen kaikkea jännitys, jota voi vielä tehostaa mukavasti laittamalla hieman rahaa likoon oman suosikin puolesta.