Ratsastusretket

Erilaiset ratsastusretket ovat yksi upeimpia ratsastusharrastukseen liittyviä kokemuksia. Retkille osallistumisen edellytyksenä on kuitenkin useimmiten se, että osallistuja on jo ratsastustaitoinen ainakin ravissa ja laukassa. Retkille on myös yleensä ikäraja, esim. 12 vuotta. Eräs olennainen osa ratsastusretkiä on myös hevosen oikeanlainen varustaminen retkeä varten, kuten myös ratsastajan omien varusteiden hankkiminen.

Ratsastusretket ovat usein erilaisia maaseutu- ja maastokierroksia, mutta jonkin verran retkiä tehdään myös kaupungeissa. Suomessa on erityisen hyvät mahdollisuudet kumpiinkin retkimuotoihin, ja retkiä järjestetään myös talvisin. Ja tietysti itse hevosissa on paljon valinnanvaraa. Monissa talleissa on suomenhevosia, mutta esimerkiksi satakuntalainen Baldur-talli järjestää maastoretkiä islanninhevosilla.

Kaupunkiratsastusretkiä puolestaan järjestetään esimerkiksi Helsingin Urheiluratsastajien Ruskeasuon tallilta käsin. Moni on bongannutkin ratsastajia vaikkapa Mannerheimintiellä ja muilla kapunkialueilla, ja hevonen kaupunkiympäristössä on aina hieno ja ajaton näky. Kaikki hevoset eivät kuitenkaan sovellu luonnostaan vilkkaaseen ja meluisaan kaupunkiympäristöön, ja ne tarvitsevatkin erityistä valmennusta kaupunkiratsastusta varten. Rauhallisella maaseudulla hevoset ovat sen sijaan enemmän omassa elementissään, mutta siitä huolimatta näitäkin hevosia on valmennettava autojen kohtaamista varten.

Erilaiset ratsastusretket ovat upea tapa saada uusia elämyksiä, ja kun hevonen ottaa vaikkapa muutaman laukka-askeleen, ratsastaja voi kokea sellaista vauhdin huumaa, jolle ei löydy vastinetta autoista tai moottoripyöristä. Hevonen ja ihminen muodostavat sellaisen parivaljakon, jossa on aina jotakin ajatonta ja historiallista.