Hevosurheilu Suomessa

Hevosurheilu on aina ollut suosittua Suomessa, ja esimerkiksi ympäri maata järjestettävät ravikilpailut ovat jääkiekko-otteluihin verrattavia suuria yleisötapahtumia. Hevosurheilulla on pitkät perinteet, mutta mukana on myös paljon lajeja, jotka ovat rantautuneet Suomeen vasta melko hiljattain. Suomesta on lähtöisin myös monta menestynyttä hevosta ja ratsastajaa. Ehkä legendaarisin suomalainen ravihevonen oli Charme Asserdal, joka niitti menestystä kansainvälisillä areenoilla 1970 – 1990 –luvuilla.

Kouluratsastus ja esteratsastus eivät ole kaikkein suosituimpien hevosurheilulajien joukossa Suomessa, mutta niillä on kuitenkin oma aktiivinen harrastajakuntansa ja yleisönsä. Näissä lajeissa hevosen kanssa suoritetaan tiettyjä liikesarjoja (kouluratsastus) tai pyritään suorittamaan esterata mahdollisimman nopeasti ja puhtaasti (esteratsastus). Hevosten suorituksista annetaan tyylipisteet, joista päättää kilpailun tuomaristo. Jotta katsoja pystyisi täysipainoisesti seuraamaan näitä lajeja ja ymmärtämään pisteytyksen perusteet, tulee tällä olla näistä hevosurheilulajeista melko hyvät perustiedot. Tietysti näitä lajeja voi seurata aivan hyvin, vaikka ei olisikaan täysin perillä pisteytysten periaatteesta, sillä hevosurheilu on aina mielenkiintoista katseltavaa.

Menestynein suomalainen kouluratsastaja on Kyra Kyrklund, joka saavutti MM-tason hopeaa vuonna 1990, ja seuraavana vuonna maailmancupin finaalin voiton. Esteratsastuksessa menestyneitä suomalaisnimiä ovat puolestaan Anna-Julia Kontio, Noora Forstén, Mikael Forstén, Sebastian Numminen ja Nina Fagerström.

Elegantteihin ja puhtaisiin tyylisuorituksiin keskittyvän kouluratsastuksen ja esteratsastuksen lisäksi hevosurheiluun kuuluu myös useita lajeja, joissa kilpaillaan puhtaasti nopeudessa. Vaikka laukkakilpailut ovat huomattavasti suositumpia esim. Englannissa kuin meillä, on Suomessakin niitä järjestetty. Mutta varsinainen hevosurheilun huippulaji Suomessa ovat tietysti ravit, jotka ovat suuria yleisötapahtumia, ja joissa liikkuu myös paljon rahaa vedonlyönnin eli Toton muodossa. Hevosurheilun kattojärjestönä Suomessa toimii Hippos, joka toimii lajin organisoijana ja tiedottajana.